AVANTAJELE MEDIERII

Avantajele Medierii

Apelând la mediere, dispuneţi de următoarele avantaje faţă de soluţionarea prin instanţa de judecată:

  • vă alegeţi mediatorul, nu sunteţi atribuit unui complet de judecată, fie că vă convine, fie că nu;
  • vă negociaţi data, ora şi locul de desfăşurare a şedinţelor de mediere, nu sunteţi convocat la o dată şi oră fixate fără a vi se cere acordul;
  • costuri mai mici, durată mai scurtă de soluţionare. Practic, costurile şi durata depind direct de dorinţa dvs. şi a celeilalte/celorlalte părţi implicate de a soluţiona litigiul;
  • nu puteţi fi obligaţi sub nici o formă să semnaţi vreun document fără să fiţi de acord în totalitate cu prevederile respectivului document;
  • vi se asigură confidenţialitatea cu privire la tot ceea ce spuneţi sau prezentaţi ca probe în timpul şedinţelor de mediere, în timp ce litigiul aflat pe rolul unei instanțe are un caracter public;
  • în timpul şedinţelor de mediere, aveţi posibilitatea de a aduce în discuţie toate chestiunile care pot părea relevante pentru soluţionarea litigiului, nu vi se impune să răspundeţi la un set de întrebări dinainte pregătite, sau să vorbiţi doar când vi se dă cuvântul;
  • puteţi renunţa la mediere oricând doriţi, dacă dvs. consideraţi astfel;
  • medierea îmbunătățește sau păstrează relațiile între părți;

NR. CRT.

MEDIERE

PROCES

1

Sedintele sunt confidentiale

Sedintele sunt Publice

2

Costuri financiare mai mici cu
plata onorariului mediatorului

Costuri financiare ridicate, cu plata taxei
de timbru, onorari avocati, expertize

3

Durata medierii este mult mai mica

Un proces poate dura cativa ani

4

Solutia este identificata si accepta de 
cele doua parti

Solutia este dictata de instanta, iar partile
pot fi in total de dezacord cu aceasta

5

Partile raman in bune relatii dupa
incheierea medierii

Partile rup orice relatii de colaborare
dupa incheierea unui proces

6

Restabilirea comunicarii in timpul
medierii

Intreruperea cailor de comunicare in 
timpul procesului

1. Costuri financiare reduse in comparatie cu instantele de judecata. La mediator nu se plateste decat onorariul dinainte stabilit si convenit impreuna cu partile, in functie de complexitatea si natura cauzei. In instanta taxa de timbru, costurile cu onorariile avocatilor, costurile expertizelor se cumuleaza in sume foarte mari in comparatie cu costul unui onorariu pentru un Proces de Mediere.

2. Timp de rezolvare a disputei redus substantial. In cadrul procesului de Mediere, in functie de complexitatea cauzei si disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc inca de la prima sedinta, deci dupa o singura intalnire. In cauzele mai complexe, in functie de disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc in urma mai multor sedinte. Prin comparatie termenele din procesul judiciar pot ajunge chiar si pana la 1 an, apoi urmeaza alte termene, cai de atac etc. Toate acestea dispar daca partile aleg sa isi rezolve disputa la mediator intr-un timp foarte scurt.

5. Medierea are ca rezultat o solutie de tip WIN WIN, castig – castig. In instanta o parte pierde procesul, o alta il castiga. In mediere fiecare parte castiga pentru ca solutia care va fi intelegerea lor va fi acceptata de toate partile si pentru toate va fi multumitoare.

6. Returnarea taxei de timbru judiciar platita. Daca litigiul e pe rolul instantelor si s-a platit taxa de timbru, si partile, alegand mediatorul, ajung la un acord, la o solutie, si astfel pun capat litigiului prin mediere, acestea merg cu acordul la instanta, instanta ia act de acord, il investeste cu putere executorie, si, la cererea partilor dispune returnarea taxei de timbru platite.

7. Puterea actului incheiat la mediator are puterea unei conventii intre parti, mai precis intre parti acordul are putere de lege, si este valid si valabil, producand efecte juridice inca de la semnarea lui. Acordul se poate prezenta la notarul public sau la instanta de judecata pentru a putea fi investit cu putere executorie.

9. Pastrarea relatiilor intre parti. Medierea, prin insasi definitia ei este un Dialog al partilor, un dialog intre parti, si intre fiecare parte si mediator. Un dialog constructiv, unde mediatorul asista si faciliteaza partile sa ajunga la rezolvarea reciproc avantajoasa a conflictului. Odata ajuns la un acord, chiar si partial, asupra conflictului, partile isi imbunatatesc relatiile avute anterior ivirii conflictului. Un conflict minor poate duce la risipirea unei relatii de durata, de orice tip. Medierea aduna si leaga relatiile, prin rezolvarea amiabila, de comun acord, si reciproc avantajoasa a conflictului, de catre parti. In instanta, pe langa faptul ca ura domneste pe intreg parcursul procesului, chiar si dupa hotararea definitiva, ura se va adanci, relatiile se vor rupe definitiv, si partile se vor privi totdeauna cu ura, si isi vor aminti totdeauna de acele momente din instanta, uitand in cele mai multe cazuri, ca, inainte de iviriea conflictului erau sot/sotie, parteneri de afaceri, buni vecini, intr-o relatie buna de angajat/angajator etc. Medierea ofera posibilitatea strangeri din nou a mainii, a desclestari pumnului, deoarece pumnul este simbolul razboiului, strangerea de mana, simbolul pacii.

10. Prevenirea altor conflicte intre parti. Acest avantaj ofera partilor posibilitatea ca, prin rezolvarea amiabila a conflictului dintre ele, sa previna alte conflicte, sau apariatia altor cauze, motive de conflict. Functia preventiva a Medierii este un avantaj exceptional pentru parti. La Mediere, partile nu numai ca isi solutioneaza avantajos conflictul, ci mai cu seama, previn, prin reconsolidarea relatiilor dintre ele, si aparitia unor noi divergente intre ele, prin dialog. Cauzele conflictului, odata diagnosticate la mediator si analizate si tratate de parti si mediator, vor fi factori evitanti ai unor noi conflicte. In instanta, un litigiu poate da nastere unui alt litigiu, unei alte cereri a partilor, unor alte divergente, asadar conflictul escaladeaza si nu isi gaseste sfarsitul. In procesul de mediere, mediatorul si partile, impreuna, urmaresc tocmai stingerea conflictului, si solutionarea lui pe cale pasnica si amiabila. Partile ajungand benevol la un acord, vor realiza in urma medierii ca acel conflict a fost doar o piedica in continuarea relatiilor, relatii care vor continua pe viitor.

11. Decizia privind SOLUTIA apartine exclusiv partilor. Nici un judecator, nici o parte externa, nici mediatorul prezent nu poate obliga partile sa ajunga la o solutie, si nici nu poate impune o anumita solutie partilor. Partile singure decid, care este solutia cea mai eficienta si mai avantajoasa pentru fiecare in parte, reciproc. Nici un tert nu stie mai bine care este solutia potrivita unui conflict intre parti, decat partile insele. Judecatorul aplica legea pretabila cazului respectiv din punct de vedere al dreptului, dar conflictele persoanelor privesc interesele si nevoile lor, si nu drepturile lor. In mediere partile analizeaza nevoile si interesele lor, si singure iau decizia cea mai potrivita privind solutia, sub directa asistare si facilitare a mediatorului.

12. Un alt mare avantaj al medierii este ca Acordul semnat de catre parti (daca s-a ajuns la o solutie, la un Acord de Mediere) devine viabil si isi produce efecte intre parti, inca de la semnarea lui. Acordul semnat de catre parti este valid si valabil de la data semnarii lui. Orice drept sau obligatie care se naste in temeiul lui, prin conventia partilor, isi produce efectele juridice de la data semnarii lui, fara vreo alta formalitate. Exceptie de la acest caz fac acordurile care consfintesc transferuri de drepturi de proprietate sau alte drepturi reale, si acordurile care trateaza partaje sau cauze succesorale; toate aceste acorduri din urma vor trebui prezentate instantei de judecata sau notarului public pentru efectuarea formalitatilor prevazute de lege, sub sanctiunea nulitatii absolute. In rest toate acordurile de mediere sunt valabile si produc efecte inca de la data semnarii lor, fara parcurgerea altei formalitati.

13. Medierea poate fi folosita in numeroase conflicte sau litigii. Printre acestea enumeram litigii izvorate din raporturi civile, raporturi comerciale, raporturi familiale, raporturi penale (se pot media cazurile penale in care retragerea plangerii prealabile sau impacaraea partilor inlatura raspunderea penala), conflictele de malpraxis, conflictele de asigurare, conflictele ce izvorasc din raporturile de munca, conflictele scolare.

14. Rata mare de succes a proceselor de mediere. Conform statisticilor, peste 80% din cazurile care au fost mediate, s-au solutionat in cadrul proceselor de mediere, partile ajungand la un acord favorabil.